|
|
|
Powoli zbieramy sie do myśli o budowie czegos swojego. Problem w tym, że kasy starczy na kupienie ziemi. Na reszte trzeba będzie brać kredyt. I tu moje pytanie: jak zrobić to dosyć tanim kosztem (a własciwie najtańszym)? Jest sens najpierw postawić sobie dół (np. pokój, kuchnia, kibel), a za kilka lat myśleć o pociągnięciu piętra?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mnie również zastanawiają koszty związane z budową własnego domu. Zakładając, że mamy już działkę budowlaną w jakich przedziałach cenowych udałoby się postawić niewielki dom (stan surowy) - parter + piętro (dajmy na to 80-100m2).
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeżeli chodzi o szybkość budowy to polecam elementy prefabrykowane. Jeżeli zamierzamy inwestować w budowę budynków, to musimy określić priorytety. Czy budujemy tanio, czy inwestujemy w jakość. Generalnie na rynku jest coś kosztem czegoś. Możemy oczywiście wybrać ofertę najbardziej korzystną wśród tych samych rozwiązań, ale jeżeli wybieramy wariant drogi to musimy się liczyć z konsekwencjami. Każdy model budowy ma też swoje zalety i wady. O tym też należy pamiętać. Jeśli interesował by Cię temat elementów prefabrykowanych to zapraszam na : elbet.pl
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
elbetpl:Jeżeli chodzi o szybkość budowy to polecam elementy prefabrykowane. Jeżeli zamierzamy inwestować w budowę budynków, to musimy określić priorytety. Czy budujemy tanio, czy inwestujemy w jakość. Generalnie na rynku jest coś kosztem czegoś. Możemy oczywiście wybrać ofertę najbardziej korzystną wśród tych samych rozwiązań, ale jeżeli wybieramy wariant drogi to musimy się liczyć z konsekwencjami. Każdy model budowy ma też swoje zalety i wady. O tym też należy pamiętać.
Jeśli interesował by Cię temat elementów prefabrykowanych to zapraszam na :
elbet.pl
Dzięki. Tylko napisałeś w kategorii szybkości budowy. A jak te prefabrykaty stoją z cenami? wychodzi taniej, czy drożej niż klasyczna budowa?
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Przeciętny koszt budowy domu w stanie deweloperskim to 3000-3500zł/m2 wykonany z popularnych i średnio drogich materiałów. Wiele z tej kwoty można zaoszczędzić poprzez zastosowanie prostych a zarazem niecodziennych rozwiązań stosowanych w budownictwie przemysłowym. Dla przykładu jednospadowy dach. Konstrukcja dachu jest lżejsza i tańsza. Spad na jedną stronę zmniejsza ilość rynien. Brak przy takim rozwiązaniu elementów narożnych i kalenicowych dachu ,które są drogie. Pokrycie dachu :Powlekana blacha trapezowa, która jest tania w zakupie ,eksploatacji i szybka w montażu. Innym ciekamym a zarazem efektownym rozwiązaniem jest zastosowanie przemysłowej posadzki betonowej zamiast drogiej i czasochłonnej glazury. Posadzkę przemysłową można pociąć w dowolne wzory i pomalować przed impregnacją na wybrane kolory. Koszt posadzki betonowej to 1/10 kosztów posadzki pokrytej płytkami ceramicznnymi co zaoszczędza sporo pieniędzy. Kolejnym możliwym rozwiązaniem jest ograniczenie funkcji okien ,tzn. rozsądne zaprojektowanie które okna muszą się otwierać ,które tylko uchylać a które powinny być stałym szkleniem bo to kosztuje. Jest tak,że można zrezygnować z gadżetów typu szkło antywłmaniowe bo złodziej i tak wejdzie jak będzie chciał, a po wprowadzeniu i tak wykupujemy usługę ochrony. Ale podstawą przyświecającą wszystkim budującym własny dom jest ograniczanie powierzchni budynku, bo tu dokładnie wiemy ile kosztuje każdy pojedynczy metr kwadratowy. A więc powinniście ograniczać powirzżchnie kotłowni, korytarzy, garaży do niezbędnego minimum. Przykłądowe projekty nowoczesn ych budynków z tanimi rozwiązaniamimożna znaleźć na moją stronę www.levelbilinski.com W razie dodatkowych pytań służę pomocą. Zapraszam!
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a ile ty masz kasy lukrecjusz/ ad tego zacznijmy :)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
papa461973:a ile ty masz kasy lukrecjusz/ ad tego zacznijmy :)
tak jak pisałem. Budowa mialaby byc w całości za kredyt, bo kase mamy tylko na działkę. O kredycie w banku jeszcze nie gadałem. Chce się zorietnować jaka to w ogóle może być suma.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wszystko zależy od tego jaki chcesz mieć dom. Sama wybudowałam niedawno Alicjez MG Projektu ( zostało jeszcze wykończenie) i koszty nie wyszły mnie dużo większe niż podaje pracownia ( ok 240 tys). Poszukaj sobie gotowych projektów i popatrz na ceny realizacj, najłatwiej będzie ci w ten sposób mniej więcej oszacować twoje wymagania. Jeśli chcesz coś małego to polecam Sosenkę - http://www.mgprojekt.com.pl/sosenka koszt to ok 113 tys. Wiele projektów gotowych z MG daje możliwość podzielenia budowy na etapy, jest to zwłascza w domach z poddaszem, tak że w 2 etapie robisz użytek z poddasza ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
~ Alicja:Wszystko zależy od tego jaki chcesz mieć dom. Sama wybudowałam niedawno Alicjez MG Projektu ( zostało jeszcze wykończenie) i koszty nie wyszły mnie dużo większe niż podaje pracownia ( ok 240 tys).
Poszukaj sobie gotowych projektów i popatrz na ceny realizacj, najłatwiej będzie ci w ten sposób mniej więcej oszacować twoje wymagania.
Jeśli chcesz coś małego to polecam Sosenkę - http://www.mgprojekt.com.pl/sosenka koszt to ok 113 tys.
Wiele projektów gotowych z MG daje możliwość podzielenia budowy na etapy, jest to zwłascza w domach z poddaszem, tak że w 2 etapie robisz użytek z poddasza ;)
Dzięki Alicja, widzę, że wiesz o czym mówisz. Powiedz mi, gdzie można popatrzeć na projekty z cenami wykonania? jakiś link może?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ak_acja:Mnie również zastanawiają koszty związane z budową własnego domu. Zakładając, że mamy już działkę budowlaną w jakich przedziałach cenowych udałoby się postawić niewielki dom (stan surowy) - parter + piętro (dajmy na to 80-100m2). to zależy od zastosowanych materiałów, od warunków gruntowych, a najlepiej wybudować samemu w tedy będzie najtaniej, mnie dom o powierzchni 126 m2 stan surowy otwarty kosztował 58 000 zł, oczywiście same materiały. Dach odeskowany na dzień dzisiejszy zabezpieczony papą. sciany z porothermu 25 cena była 5,2 zawsze można było kupić thermoton za 4 czyli ponad tysiąc taniej by było, to wszystko zależy od zastosowanych materiałów. Wieźba przygotowana pod dachówke, ale raczej blachę zastosuję więc tutaj również można było trochę przyoszczędzić.
barte_q wyedytował tego posta w dniu 2012-05-18 22:07:33
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|