• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

ZADASZENIE TARASU BLACHODACHÓWKĄ

(obserwuj)

Witam,

obecnie jestem na etapie zadaszania tarasu przy domu. Taras jest otwarty i przewiewny.

Wstępnie chciałem pokryc go blachodachówką bez podbitki od spodu.

Ostatnio spotkałem się z opiniami, że dach będzie kapał. Czy to prawda?

Może ktoś na tym forum ma doświadczenie w tym względzie.

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Link Cytuj

0
XGrzegorzXX

Moim zdaniem to nie jest zbyt dobry pomysł. 

Co do kapania. Jest taka możliwość. Od spodniej strony blachy może skraplać się woda i opadać. Aby tego uniknąć należy zastosować folię paroizolacyjną. Ale i tak całość może nie mieć tego niepowtarzalnego efektu. 

Z doświadczenia polecę ci płyty poliwęglanowe. Dach jest estetyczny, taras jest doświetlony i całość dla okna jest "lekka". 

Link Cytuj

0

Taras ma ponad 80 m2. Częśc planuję pokryc poliwęglanem. Martwi mnie jednak ta częśc z  pokryciem blachodachówką.

Puszcza4 wyedytował tego posta w dniu 2010-07-19 18:02:08

Link Cytuj

0
XGrzegorzXX

moim zdaniem blacha nie nadaje się na takie pokrycie. I to raczej nie z przyczyn technicznych a raczej estetycznych. 

Link Cytuj

0
lukas-izyda
xgrzegorzxx:

moim zdaniem blacha nie nadaje się na takie pokrycie. I to raczej nie z przyczyn technicznych a raczej estetycznych. 

Przyczyny techniczne da się rozwiązać, ale to zwiększy nakłady finansowe na zrobienie takiego tarasu - można zrobić ładną podbitkę z desek i nie będzie widac blachy ani membrany.

Ale ja bym jeszcze dodała że ze nie tylko z przyczyn estetycznych ale i z przyczyn funkcjonalnych - każdy deszcz będzie głośny, a nawet bardzo głośny. Fakt, że blacha jest na połaci dachowej nie sprawi takiej uciążliwości z hałasem jak pokrycie tarasu. Dach jest izolowany przeważnie wełną mineralną, która poza właściwościami ciepłochronnymi ma także świetne właściwości izolacji akustycznej, także dźwięk kropli deszczu rozbijających się o pokrycie dachu z blachy nie jest tak dokuczliwy. Dach tarasu nie będzie zapewne izolowany akustycznie bo takich rzeczy się nie robi.

Coś za coś - tniemy koszty ale za to czasem mamy troszkę głośniejszy deszcz.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane