• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

dom na gotowo

(obserwuj)
zielak233

Włąsnie oglądałem program o tym jak a USA stawiają gotowe domy o pow. ok.60 m2 z fabryki. Dom budują w fabryce, potem przywożą go na miejsce, gdzie przygotowane są fundamenty i składają. Całoś trwa około 4 tygodni i dom gotowy do zamieszkania. Co wy na to?

Link Cytuj

0
lukas-izyda

trudno by było u nas znaleśc popyt, ale jako domki letniskowe - czemu nie.

Tylko, że u nas inaczej działa prawo w sprawach budowania. na wydanie pozwolenia czekasz 4 tyg, potem kolejne 2 zanim się uprawomocni i będziesz mógł cokolwiek zacząć robić. pod taki domek pewnie trzeba przygotować fundament - przy dobrej ekipie to tydzień ale kolejne dni to okres dojrzewania betonu - normowy 28 dni - ale latem po 2 tyg powinien spełnić warunki wytrzymałościowe i możnaby było go obciążyć - w sumie 9 tyg. pomijając czas na przygotowanie dokumentacji działki, map, wypisów, przyłączy, zagospodarowania terenu, adaptacji projektu...

Napewno szybciej i taniej niż tradycyjnie bo po całej procedurze administracyjnej tylko 3 może 4 tygodnie, ale czy taniej i ładniej?

Jaką satysfakcję będziesz miał po tym jak przyjedzie ci gotowa chata na budowę? większą niż przy uczestnictwie w powstawaniu domu od fundamentów aż po dach?

Link Cytuj

0
zielak233

Myślę, że satysfakcja przy budowaniu jest chyba dla pasjonatów. Większość budujących domy marzy chyba o tym, aby on już był i można by w nim mieszkać. Zgadzam się co do tego, że polskie warunki (prawne i środowiskowe) powodują, że na pewno trzebaby poczekać kilka tygodni więcej na taki gotowy dom, ale i tak w perspektywie normalnej budowy ten czas jest nie taki duży.

Link Cytuj

0
lukas-izyda

Chyba oglądałem ten sam program, a przynajmniej podobny.

A co z kosztami?? jeśli to co oglądałem to prawda to nie dał bym w przeliczeniu na pln 240tyś za domek 60m2. za taką kase sam sobie zbuduje 3 albo 4 razy większy. Poza tym, ten domek, co produkowali go w fabryce to był domek typowo letniskowy ustawiony na działeczce przy plaży gdzie parkują przyczepy kempingowe. A pozatym strasznie mi się nie podobał, ale to względne pojęcie bo o gustach się nie dyskutuje.

Link Cytuj

0
zielak233

Już pomijam kwestie gustu (bo mi się tez podobał średnio) czy nawet wielkości - to była raczej bryła z dachem. Czy letniskowy? Chyba nie, bo robili go dla kobiety, która w wyniku powodzi straciła dom i mieszkała w przyczepie. Ale chodzi o samą technologię takiego budowania? U nas poza tym w ogóle domy drewniane są niepopularne.

Link Cytuj

0

Witam

Wykonuję takie domy od 15 lat w Polsce , Sam w takim mieszkam i nie zamienił bym się na żadną inną technologie

Coś fajnego, zdrowego i dla osoby co nie boi się młotka może to być naprawdę tani domek.

drew-dom

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane